donderdag 20 augustus 2015

Dag 15, dinsdag 4 augustus: Torrey - Capitol Reef National Park - Cassidy Arch - Hanksville (66 mijl)

We genieten 's morgens nog steeds van "ons huisje". Dit is werkelijk een juweeltje, goed verzorgd, lekker bed, veel privacy en prima internet. Het is nog koud als we vertrekken, maar dat zal niet lang meer duren. Iedere dag wordt de temperatuur toch weer rond de 35 C.
We willen in het dorp ontbijten, maar we hebben zowaar een keer geen zin in een broodje van de Subways, en daarmee komt er meteen een eind aan de mogelijkheden. We beginnen de dag met wat geocaches en rijden op het gemak naar Capitol Reef National Park, niet een heel groot park en het meeste is nogal gereguleerd. Als we binnenkomen zien we gelijk de rangers talk. Veel asfalt en weinig dirt roads. De mooiste (dirt)road is de Cathedral Valley. Een dirtroad van 58 km met vele mooie uitzichtpunten en rotsformaties. De start van de route is door een rivier. Wij hebben deze route al eerder gereden en hoewel die zeer de moeite waard is, willen we graag iets nieuws zien. Een van de andere niet verharde wegen is de Grand Wash, die toegang geeft tot de Cassidy Arch Trail. Een pittige tocht van 5,6 km die gedurende de tocht 300 meter stijgt. Dat betekent dat je bijna vanaf het begin flink moet klimmen. Het eerste stuk is redelijk hobbelig en gaat over rotsen en stenen. Je moet soms even kijken hoe en waar het pad loopt en dag zorgt ervoor dat we ergens een verkeerde trail gaan volgen.

Het is een smal geitenpaadje dat vlak langs afgronden loopt en op een bepaald moment zien we echt geen vervolg meer. Wat nu? Wordt dit de tweede keer deze vakantie dat we een klim moeten staken? Als we daar op ons dood spoor zitten zien we plots mensen boven ons op een richel open en die lopen ook nog redelijk makkelijk. We krijgen het idee dat we een bochtje gemist hebben, en als boven ons iemand roept dat wij verkeerd zitten, klauteren we terug tot we inderdaad een makkelijker route naar boven vinden. En dan lijkt het wel alsof we - om met Mart Smeets te spreken - in de luie stoel naar boven kunnen.

Het pad is goed begaanbaar, zeker niet het smalle spoortje van voorheen, en hoewel het nog steeds flink stijgt, goed te doen. Uiteindelijk bereiken we een slickrock plateau, waarlangs we naar de Cassidy Arch kunnen lopen. De Arch zelf is vooral vanaf de aanlooproute goed in zijn geheel te zien. Als je bij de Arch bent sta je er als het ware aan de achterkant bij, je ziet de Arch dan van bovenaf aan de achterkant. Niet te dicht bij de rand, want het is een steile afgrond en met onze hoogtevrees is dat niet onze favoriete plek. Sommige mensen klimmen echt bovenop de Arch, ons krijg je daar niet bovenop. Na een half uurtje boven doorgebracht te hebben, aanvaarden we onze terugtocht en we kunnen ons niet meer voorstellen hoe pittig het naar boven toe was. Nu lijkt het een rustig wandelingetje omlaag. We kijken nog even bij de plek waar wij verkeerd gingen en kunnen ons nu niet meer voorstellen dat we niet onmiddellijk het goede pad hebben gevolgd.

Door onze extra meters omhoog hebben flink wat tijd extra nodig gehad voor deze trail. We besluiten het voor de rest van de dag wat rustig aan te doen en naar Hanksville te rijden, eindbestemming voor vandaag. Onderweg pakken we nog wat caches mee. Dag doen we ook in Hanksville, waar we onze intrek nemen in het Whispering Sands Motel. Het lijken een soort aan elkaar geschakelde cabins, maar eenmaal binnen blijken het zeer royale kamers te zijn, van alle gemakken voorzien. We krijgen morgen een ontbijt in het nabij gelegen burger restaurant. We besluiten al vast een voorproefje te nemen en er een hapje te eten. Echt een cafetaria, maar de dingen die ze serveren zijn de moeite waard, Onion Rings, een dubbele bacon cheese burger en een fish and chips. Niks op aan te merken. Daarna tijd om de administratie bij te werken en de route van morgen te bepalen.

Whispering Sands Motel: $98,97, prettige kamers met magnetron en koffiefaciliteiten. 's ochtends continental breakfast in het naast gelegen "restaurant". Goede WIFI, Geen zwembad.